• sausio
  • 16
  • 2024
  • Žano Moklero knygos „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ pristatymas

    Sausio 18 d. 18.00 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas) vyks Žano Moklero knygos „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ pristatymas.

    Laukia įdomus pokalbis su knygos vertėja prof. Genovaite Dručkute ir istorike dr. Asta Petraityte-Briediene. Renginį moderuos žurnalistas Valdas Puteikis.

    Žanas Mokleras (Jean Mauclère, 1887–1951) – XX a. pirmos pusės prancūzų žurnalistas, rašytojas, keliautojas, daugybės straipsnių ir tarpukario Prancūzijoje populiarių knygų autorius. Per visą gyvenimą Mokletas publikavo šimtą trisdešimt knygų ir daugiau kaip trisdešimt tūkstančių straipsnių centrinėje ir regioninėje savo šalies ir užsienio – Belgijos, Kvebeko – spaudoje. Daliai Žano Moklero kūrybos būdinga lietuviška tematika: mūsų šalies istorija, politika ir kasdienybė, darbai ir šventės, tautosaka, menas ir literatūra. Jis du kartus – 1925 ir 1930 m. – lankėsi Lietuvoje, pažinojo nemažai lietuvių, bendravo su anuometės Lietuvos valstybės veikėjais ir politikais, žurnalistais ir kūrėjais, dvasininkais, įvairių profesijų atstovais.

    Kelionių po Lietuvą įspūdžius Mokleras aprašė knygose „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ (1926) ir „Lietuvos žmonės ir keliai“ (1931). Pirmoji iš jų pelnė Prancūzijos akademijos premiją, už ją autorius buvo apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu. Prancūzijoje ši knyga sulaukė daugybės pakartotinių leidimų.

    Knyga „Po blyškiu Lietuvos dangumi“ pradedama istorine įžanga, kurioje apžvelgiama lietuvių tautos ir valstybingumo raida nuo ištakų iki 1924 m. Trumpai aptaręs pagrindinius Lietuvos istorijos etapus – Mindaugo laikus, didžiojo kunigaikščio Vytauto epochą, sąjungą su Lenkija, abiejų Tautų valstybės nuopuolį ir padalijimus, carinę okupaciją, – rašytojas įžangą užbaigia naujausiais XX a. pradžios įvykiais. Akcentuojami Pirmojo pasaulinio, arba Didžiojo, karo sukelti vargai; skyrelyje apie 1918 m. vasario 16 dieną paskelbtą Lietuvos nepriklausomybę išsamiai, pasitelkus dokumentus aptariama Vilniaus priklausomybės problema. Autoriaus pozicija šiuo klausimu nedviprasmiška: Vilnius – senoji, tikroji Lietuvos sostinė, ir tik ją sugrąžinus lietuvių tautai, bus atkurtas teisingumas.

    Knygoje aprašyta Žano Moklero kelionė po Lietuvą primena gerai organizuotą turistinę išvyką. Jis nuoširdžiai pasitinkamas, visur vežiojamas ir vedžiojamas, jam siūloma aplankyti įvairius objektus. Jo viešnagės maršrutai apima nemažą Lietuvos dalį. Tai ne tik Kaunas ir Vilnius, bet ir kiti miestai bei miesteliai. Kelionės metu rengiami Moklero susitikimais su įtakingais, aukštus postus užimančiais valdininkais, rašytojais, menininkais, žurnalistais, dvasininkais. Sudaromos sąlygos susipažinti su tautinėmis mažumomis.