• spalio
  • 4
  • 2023
  • Paskaita -diskusija „Milanas Kundera – tylusis balsas emigracijoje“

    Spalio 12d. (ketvirtadienį) 17.30 val. kviečiame į dr. Gedos Montvilaitės paskaitą -diskusiją „Milanas Kundera – tylusis balsas emigracijoje“. Renginyje taip pat dalyvaus M. Kunderos kūrinių vertėjas į lietuvių kalbą Almis Grybauskas. Moderuos prof. Dalia Kuizinienė. Renginys vyks Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje – muziejuje (S. Daukanto g. 25).

    Milanas Kundera (1929-2023) – čekų rašytojas, disidentas, žurnalistas, miręs šių metų liepos mėnesį. Pasaulyje M. Kundera labiausiai žinomas dėl romano „Nepakeliama būties lengvybė“(1984), kurį parašė jau gyvendamas Prancūzijoje. Menininkas rašė čekų ir prancūzų kalbomis. Kunderos romanai („Pokštas“, „Atsisveikinimo valsas“, „Nepakeliama būties lengvybė“, „Nemirtingumas“, „Tapatumas“ ir kt.) išsiskiria savita poetika, humoru, ironija. Juose keliamos politinio ir visuomeninio elgesio, istorijos ir žmogaus santykio, meilės, laisvės, tapatumo, teisės į privatumą ir intymumą, erotikos, žmonių santykių nenuspėjamumo ir paradoksalumo problemos, būdinga atsakomybės už poelgius ir pasirinkimus tema. Apmąstoma, kaip politinis režimas keičia žmonių gyvenimus.

    Dr. Geda Montvilaitė – Vytauto Didžiojo universiteto absolventė, pastaruoju metu ji yra Karolio universiteto Prahoje Filosofijos fakulteto Rytų Europos studijų instituto lietuvių kalbos lektorė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto podoktorantūros stažuotuoja. Karolio universitete G. Monvilaitė apgynė daktaro disertaciją „R. Gavelio ir M. Kunderos romanų pasaulis: lyginamoji analizė“.