• lapkričio
  • 3
  • 2022
  • Adam Kuper paskaita „Magical Thinking: How to make sense of magic“

    Lapkričio 4 d., penktadienį, 13 val., Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas) viešą paskaitą-seminarą „Magical Thinking: How to make sense of magic“ skaitys lietuvių kilmės pasaulinio garso antropologas, Britų akademijos narys, Europos socialinės antropologijos asociacijos įkūrėjas, Londono ekonomikos mokyklos profesorius Adam Kuper. Paskaitą organizuoja VDU Socialinės antropologijos centras.

    Paskaitoje profesorius analizuos tokių klasikinėje antropologijoje nagrinėjamų reiškinių kaip magija, užkeikimai, burtininkavimas transformacijas ir konotacijas šiuolaikinėje visuomenėje. Vienas iš klasikinių antropologijos klausimų yra, kaip suvokti tikėtinai neracionalius įsitikinimus, pavyzdžiui, tikėjimą magija ar burtais, ir žalą, kurią sukelia judėjimai prieš burtininkystę (angl. anti-witchcraft) bei cargo kultas. Ar gali kai kurios antropologų išvystytos teorijos, skirtos šių reiškinių paaiškinimui, padėti mums suprasti šiuolaikinius mitus apie sveikatą, apokaliptines sektas ir sąmokslo teorijas?

    Adam Kuper yra žinomas kaip Socialinių mokslų enciklopedijos mokslinis redaktorius, antropologijos teorijų ir istorijos tyrinėtojas, taip pat Afrikos, Karibų, Europos visuomenių, giminystės ir politinių sistemų tyrėjas, 19 knygų autorius ir bendraautoris. Adam Kuper yra trečios kartos Kauno litvakų palikuonis, 1989–1990 m. jis dalyvavo atkuriant VDU ir steigiant prof. Liucijos Baškauskaitės vadovaujamą Antropologijos katedrą.