• gegužės
  • 19
  • 2022
  • Čekoslovakijos avangardo paroda Adamkaus bibliotekoje

    Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje atidaryta paroda „Čekoslovakijos avangardas: Milanas Knížákas ir Rudolfas Sikora“. Pirmą kartą Lietuvos publikai pristatomi žymiausių Čekoslovakijos avangardistų – čeko Milano Knížáko (g. 1940) ir slovako Rudolfo Sikoros (g. 1946) kūriniai iš Prahos miesto galerijos rinkinių. Ši ekspozicija yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ parodos „1972. Pramušti sieną“ lydinčioji dalis, abi parodas kuravo prof. Rasutė Žukienė.

    Čekoslovakijos avangardo tema neatsitiktinai pasirinkta minint „Kauno pavasario“ 50-ąsias metines. „Prahos pavasaris“, Jano Palacho auka turi nemažai sąsajų su Kauno 1972-ųjų įvykiais. Pasak, R. Žukienės: „Šie menininkai mums simbolizuoja atgimimo procesus Čekoslovakijos visuomenėje ir Prahos pavasarį, pastangas demokratizuoti šalį ir palaipsniui išsivaduoti iš Sovietų Sąjungos įtakos. Bendras dialogas apie laisvę ir jos ribų plėtimą mene ir sociume, mąstymas apie kultūrų įvairovę, kultūrų įdomumą ir vietą šiuolaikiniame pasaulyje yra aktualus ir reikalingas Lietuvoje ir Europoje“, – mano parodos kuratorė prof. R. Žukienė.

    Parodoje eksponuojamos Milano Knížáko 7 deš. performansų fotografijos ir sunaikintos/dekonstruotos muzikos objektai – asambliažai su vinilinėmis plokštelėmis. Milanas Knížákas yra vienas svarbiausių XX a. čekų menininkų – performanso meistras, skulptorius, muzikas, instaliacijų kūrėjas, disidentas, meno teoretikas, pedagogas. M. Knížáko performansai ir akcijos – tai bendraminčių pasivaikščiojimai po Prahą, sukuriant netipiškas situacijas. Siekta ištraukti dalyvius iš kasdieninės komunistinės tikrovės. Parodoje pristatomos nuotraukos reprezentuoja vieną sudėtingiausių Milano Knížáko performansų 1965 m. gegužės 23-iosios 10 valandą ryto įvykusią „II-ąją aktualaus meno manifestaciją“. Dalį šio kūrinio sudarė jau anksčiau menininko plėtotos veiklos, tokios kaip mados atnaujinimas, muzikos išardymas, aplinkų kūrimas ir jų tarpusavio deriniai, siekiant peržengti ribas, kurios skyrė dailę, muziką, kasdieninį gyvenimą, žaidimą ar ritualines apeigas. 1965 metais Jurgis Mačiūnas paskyrė M. Knížáką Fluxus East vadovu. M. Knížákas organizavo ir pasirodė pirmajame Fluxus koncerte Čekoslovakijoje 1966 metais. M. Knížáko vardas meno istorijoje  minimas greta tokių kūrėjų kaip Džonas Keidžas (John Cage) ar Namas Džunas Páikas (Nam June Paik).

    Kitas pristatomas menininkas – Rudolfas Sikora išsiskiria savo dėmesiu ekologinėms, kosmologinėms ir socialinėms problemoms. Jis kuria mišrias kompozicijas, derina tapybą, skulptūrą, piešinį, grafiką ir fotografiją. Jam artima kosmogonijos idėja. Sikora ją grindžia rusų konstruktyvizmu, ypač K. Malevičiaus kūryba, tokia ženklų bei motyvų poetika, kurioje kaupiama energija. Rudolfas Sikora –  vienas pagrindinių Slovakijos šiuolaikinio meno kūrėjų ir vienas svarbiausių Čekoslovakijos vaizduojamosios dailės atstovų XX amžiuje. 8 deš. 1974 metais iš lenkų į slovakų kalbą jis išvertė kasmetinį Romos klubo pranešimą „Augimo ribos“. Jame to meto iškiliausi mokslininkai įspėjo pasaulį dėl neribotos gamybos ir su tuo susijusios ekologinės katastrofos. Po to Sikora tapo labai reikšminga į ekologiją orientuoto meno kūrimo Rytų Europos erdvėje asmenybe. Parodoje pristatomi 8 deš. R. Sikoros darbai, kuriuose jis sprendžia miestų taršos problemą. Savo kūrinių cikle „Išvykimas iš miesto“ jis pirmą kartą panaudojo rodyklę (ženklą, kurį dažnai naudojo ir vėliau), kad atkreiptų dėmesį į natūralų būties aspektą.

    Parodą „Čekoslovakijos avangardas: Milanas Knížákas ir Rudolfas Sikora“ kartu su partneriais organizavo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Prahos miesto galerija, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus. Parodos kuratorė – prof. Rasutė Žukienė. Parodos atidaryme dalyvavo Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Vít Korselt ir Slovakijos Respublikos ambasadorius Rygoje Ladislav Babčan. Prieš renginį parodą aplankė premjerė Ingrida Šimonytė, taip pat Ministrės Pirmininkės patarėjų komanda.

    Paroda veiks 2022 05 13 – 2022 07 01.

    Parodos lankymas: I-V nuo 10 iki 16 val.

    (S. Daukanto g. 25, Kaunas, Prezidento V. Adamkaus biblioteka-muziejus).

    Pranešimo autorė Inesa Kuliavaitė-Čepaitienė. Nuotraukos iš Vyriausybės kanceliarijos archyvo, jų autorė – Laima Penek arba I. Kuliavaitės-Čepaitienės)