• gegužės
  • 12
  • 2022
  • Parodos „Čekoslovakijos avangardas: Milanas Knížákas ir Rudolfas Sikora“ atidarymas

    Kviečiame į parodos „Čekoslovakijos avangardas: Milanas Knížákas ir Rudolfas Sikora“ atidarymą, kuris vyks gegužės 13 d. 13.30 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje.

    Parodos anotacija:

    Parodoje pristatomi garsieji Čekoslovakijos avangardistai – čekas Milanas Knížákas (g. 1940) ir slovakas Rudolfas Sikora (g. 1946).  Šie menininkai mums simbolizuoja atgimimo procesus Čekoslovakijos visuomenėje ir Prahos pavasarį, pastangas per meną demokratizuoti šalį ir palaipsniui išsivaduoti iš Sovietų Sąjungos įtakos.

    Milanas Knížákas yra performanso meistras, skulptorius, muzikas, instaliacijų kūrėjas, disidentas, meno teoretikas, pedagogas ir vienas svarbiausių čekų menininkų nuo XX a. 7 deš. pradžios. Tuo metu jis surengė vienus pirmųjų tuometinėje Čekoslovakijoje performansus. Tai buvo bendraminčių pasivaikščiojimai po Prahą, sukuriant netipiškas situacijas ir siekiant išmušti dalyvius iš kasdieninės komunistinės tikrovės. Milaną Knížáką išgarsino tokios veiklos, kaip muzikos išardymas, leidžiant subraižytus vinilus, mados atnaujinimas, aplinkų kūrimas ir jų tarpusavio deriniai, siekiant peržengti ribas, kurios skyrė dailę, muziką, žaidimą ar ritualines apeigas.

    Rudolfas Sikora –  vienas pagrindinių Slovakijos šiuolaikinio meno kūrėjų ir  vienas svarbiausių Čekoslovakijos vaizduojamosios dailės atstovų XX amžiuje. 8 deš. jis aktyviai veikė neoficialioje alternatyviojo meno scenoje. 1974 metais iš lenkų į slovakų kalbą išvertė kasmetinį Romos klubo pranešimą „Augimo ribos“. Jame to meto iškiliausi mokslininkai įspėjo pasaulį dėl neribotos gamybos ir su tuo susijusios ekologinės katastrofos. Po to Sikora išsyk tapo labai reikšminga į ekologiją orientuoto meno kūrimo Rytų Europos erdvėje asmenybe. Plačiausiąja prasme dėmesį jis telkė į individo santykį su Visata ir į utopijų kūrimą.

    Ši paroda – apskritai pirmoji Čekoslovakijos avangardo paroda Lietuvoje. Už šią retą galimybę dėkoju Prahos miesto galerijai ir Čekijos Respublikos ambasadai Lietuvoje.

    Parodą organizuoja:
    Kaunas – Europos kultūros sostinė,
    Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje Prahos miesto galerija.
    Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus,

    Paroda veiks:
    2022 05 13 – 2022 07 01
    I-V 10-16 val.