• sausio
  • 29
  • 2022
  • Lietuvos mokslų akademija ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus plečia bendradarbiavimą

    Sausio 25 d. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje viešėjo Lietuvos Mokslų Akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus nariai. Apsilankymo metu svečiai susipažino su bibliotekos-muziejaus ir VDU Lietuvių išeivijos instituto veikla, instituto išleistomis knygomis. Aplankė čia esančią ekspoziciją, Prezidento Valdo Adamkaus knygų ir apdovanojimų kolekciją ir kitas įstaigoje esančias ekspozicijas.

    Susitikimą vainikavo literatūrologės, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės, prof. Viktorijos Daujotytės knygos „Arvydas Šliogeris: „Mano elementorius buvo Homeras“ pristatymas. Knygoje vyksta pomirtinis dialogas tarp pačios profesorės ir jos artimo bičiulio bei vieno ryškiausių pastarojo meto lietuvių filosofo Arvydo Šliogerio. Šis dialogas skirtas paaiškinti ir išanalizuoti A. Šliogerio tekstus, idėjas, jo mąstymo būdą ir kryptis.

    Knygos pristatyme ir diskusijoje, greta knygos autorės, dalyvavo filosofė dr. Jurga Jonutytė ir literatūrologas dr. Ramūnas Čičelis. Diskusiją moderavo prof. Egidijus Aleksandravičius.

    Knygos pristatymą, be aukščiau minėtų institucijų, organizavo ir VDU Academia cum laude. Jos nariai, gabūs, ambicingi ir plataus išsilavinimo siekiantys VDU studentai, turėjo puikią galimybę susipažinti su prof. V. Daujotyte ir Arvydo Šliogerio akademiniu palikimu.

    LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus kartu su VDU Lietuvių išeivijos institutu intensyvesnio bendradarbiavimo ėmėsi praeitų metų gruodį, kuomet Adamkaus bibliotekoje vyko seminaras-diskusija „Vytautas Kavolis apie laisvę ir užsiangažavimą“. Sėkmingai praėjęs renginys paskatino plėsti institucijų tarpusavio bendradarbiavimą. Lietuvos Mokslų Akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius, VDU Lietuvių išeivijos institutas, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka planuoja sekančius bendrus renginius ir bendradarbiavimo projektus.