• sausio
  • 16
  • 2022
  • Susitikimas su čekų rašytoju Jáchymu Topoliu

    Sausio 27 d. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje lankysis vienas svarbiausių postmoderniosios Čekijos literatūros prozos kūrėjų ​JÁCHYMAS TOPOLIS
    Rašytojas pristatys ką tik lietuviškai pasirodžiusį savo romaną JAUTRUS ŽMOGUS. Tai groteskiškas, niūrus, ironiškas, juodo humoro pritvinkęs pasakojimas apie paprastus žmones, kurių nevaržo joks politkorektiškumas.
    „Mano knygos tikrai nepaglosto, jos negali patikti visiems. Vietoje to, kad padėtų išsivaduoti nuo nerimo, jos tą nerimą paaštrina“, – taip J. Topolis yra atsakęs į klausimą, kodėl jo prozoje trūksta teigiamų veikėjų ir emocijų.
    Renginys vyks čekų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.» Apie AUTORIŲ. Jáchymas Topolis – čekų rašytojas, poetas, dainų tekstų ir filmų scenarijų autorius, žurnalistas, šiuo metu – NVO Václavo Havelo bibliotekos programų vadovas. Tėvo disidentinė veikla rašytojui uždarė kelius į universitetą, todėl per gyvenimą teko dirbti įvairius darbus: sandėlininko, statybininko, dujininko. Kelis kartus buvo kalintas už savilaidą ir pogrindinę veiklą. Labiausiai žinomi romanai „Sesuo“ (Sestra, 1994), „Šalta šalis“ (Chladnou zemí, 2009). Už romaną „Jautrus žmogus“ (Citlivý člověk, 2017) rašytojas buvo įvertintas Čekijos literatūros premija.Renginį organizuoja:
    Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus,
    Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje,
    Leidykla „Aukso žuvys“.» R e i k a l a v i m a s dalyviams: turėti GP ir dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius viso renginio metu.