• lapkričio
  • 27
  • 2019
  • Apskritojo stalo diskusija „Transkultūrinis požiūris į švietimą ir ugdymą: Ar esame pasiruošę ugdyti globalias kompetencijas ir takųjį tapatumą?“

    Gruodžio 2 d., pirmadienį, 13 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas) vyks apskritojo stalo diskusija „Transkultūrinis požiūris į švietimą ir ugdymą: Ar esame pasiruošę ugdyti globalias kompetencijas ir takųjį tapatumą?“. Renginio metu vyks ir knygos „Transkulturelle Perspektiven in der Bildung – Transcultural Perspectives in Education“ (sud. Gerd-Bodo von Carlsburg) pristatymas.

    Knygą išleido leidykla „Peterlang“, serijoje „Baltische Studien zur Erziehungs und Sozialwissenschaft“ („Baltic Studies for Education and Social Sciences“, redaktoriai Gerd-Bodo von Carlsburg, Airi Liimets ir prof. Natalija Mažeikienė), bendradarbiaujant Heidelbergo edukologijos universitetui, Vytauto Didžiojo universitetui ir Talino universitetui.

    Naujas transkultūrinis požiūris ugdyme kvestionuoja nusistovėjusias tautinio identiteto ir tarpkultūrinio ugdymo sampratas bei atveria galimybes spręsti iššūkius, kurie peržengia atskiros šalies ir kultūros ribas. Siekiant išspręsti globalias socialines ir ekologines problemas, iškeliamas poreikis ugdyti globalias ir transkūltūrines kompetencijas bei takųjį (angl. fluid) identitetą. Kaip transkultūrinis požiūris paveiks Lietuvos švietimo sistemą, ugdymo praktiką ir darbą su bendruomenėmis?

    Apskritojo stalo diskusijoje ir knygos pristatyme dalyvaus Heidelbergo edukologijos universiteto profesorius Gerd-Bodo von Carlsburg, Lietuvos Respublikos Prezidento patarėja Vilma Bačkiūtė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė, Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktorė dr. Vida Montvydaitė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Natalija Mažeikienė.