• lapkričio
  • 8
  • 2019
  • Diskusija apie Prancūzijos lietuvių kultūros paveldą

    Lapkričio 14 d. 11 val. kviečiame į susitikimą-diskusiją „Prancūzijos lietuvių kultūros paveldo likimai“.
    Renginys vyks Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas), jame dalyvaus Prancūzijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Emilija Pundziūtė-Gallois, istorikai prof. Egidijus Aleksandravičius, dr. Daiva Dapkutė ir dr. Ilona Strumickienė.
    Renginyje bus diskutuojama apie Prancūzijos lietuvių bendruomenės istoriją, dabartį, ateities perspektyvas, Prancūzijos lietuvių kultūrinį paveldą ir jo likimus. 2019 m. birželio mėnesį vykusios VDU istorikų ekspedicijos Prancūzijoje metu Paryžiuje, Nicoje, Strasbūre buvo ieškoma išlikusio Prancūzijos lietuvių istorinio paveldo, į Lietuvą parvežta dalis šios šalies Lietuvių bendruomenės ir jos ilgamečio pirmininko kunigo Jono Petrošiaus archyvo dalis, atskleidžianti Prancūzijos lietuvių bendruomenės gyvenimą po II Pasaulinio karo.
    Renginyje taip pat bus pristatoma nauja knyga „Tarp minties ir politinio veiksmo. Algirdo Juliaus Greimo laiškai (1946-1954)“. Knygoje surinkta korespondencija atspindi ne tik A. J. Greimo politinę veiklą Prancūzijoje, bet ir visą pokario lietuvių rezistencinės veiklos laikotarpį.
    Specialiai renginiui skirtoje ekspozicijoje bus galima apžiūrėti iš Prancūzijos atvežtus Prancūzijos LB dokumentus, buvusio Bendruomenės pirmininko prelato J. Petrošiaus dokumentus bei asmeninius daiktus, kitus eksponatus. Taip pat, kviesime pažiūrėti trumpametražius Henriko Gulbino filmus, kuriuose įamžintas Prancūzijos lietuvių gyvenimas.

    Istorikų ekspediciją ir Prancūzijos lietuvių kultūros tyrinėjimą, archyvo pargabenimą į Lietuvą finansavo Lietuvos kultūros taryba. Projektą įgyvendino Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus kartu su Prancūzijos lietuvių bendruomene ir VDU Lietuvių išeivijos institutu.
    A. J. Greimo laiškų knygos rengimą ir leidybą finansavo Lietuvos mokslo taryba. Projektą įgyvendino VDU Lietuvių išeivijos institutas.