• spalio
  • 29
  • 2019
  • A. Kulikausko darbų paroda „Niujorko polaroidai“

    2019 m. lapkričio 12 d. 17 val., prieš prasidedant XVI Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumui, A. Kulikauskas pristatys savo fotografijų ir objektų parodą „Niujorko polaroidai“.

    Vyresniosios kartos lietuvių fotomeninkas Arūnas Kulikauskas – ypatingos biografijos žmogus. Vėlyvuoju sovietmečiu jis buvo vienas iš vadinamosios „plėšriųjų fotografų“ grupės nariu. Ši grupė anuomet buvo Lietuvos fotografijos avangardas, nes fiksavo tai, ko oficialioji valdžia neleido – gyvenimą stotyse, turgavietėse ir kitose „nenuglostytose“ lokacijose. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, A. Kulikauskas nukeliavo į Niujorką, kuriame, kaip pats sako, atpažįstamas jam buvo tik virš naktinio miesto šviečiantis mėnulis. Nepaisant to, po kurio laiko menininkas jau dirbo žymiojo poeto ir filmininko Jono Meko vadovaujamame Antologijos filmų archyve. Ten praleido daugiau nei dešimtmetį. Po to kurį laiką dirbo kaip nepriklausomas fotografas. Šio dešimtmečio pradžioje A. Kulikauskas grįžo gyventi į Lietuvą, su šeima įsikurdamas Ukmergės rajone, Samantonių vienkiemyje, kur ir dabar augina avis. A. Kulikauskas – vienas reikšmingiausių ir svarbiausių šiuolaikinės Lietuvos dienoraštinės fotografijos kūrėjų.

    Atvaizdai ir daiktai šioje ekspozicijoje – tai lyg prustiškasis bandymas prisiminti, susigrąžinti ir iš naujo atrasti praėjusį laiką, įvykius ir žmones. Parodoje žiūrovai matys darbus, kurie sukurti prieš dešimtmečius išrastomis fotografijos technikomis. Autorius kviečia pažinti fotografiją, amžių sandūros Niujorką ir patį save.
    Fotomenininko Arūno Kulikausko darbų paroda „Niujorko polaroidai“ atidaroma 2019 m. lapkričio 12 d. 17 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, ir veiks iki 2019 m. lapkričio 22 d.

    Maloniai kviečiame dalyvauti!