• rugsėjo
  • 20
  • 2019
  • Konferencija Leonidui Donskiui atminti “Building Bridges: Thoughts about the Other Russia”

    Prisimenant ir pagerbiant iškilų mąstytoją, filosofą, mylimą Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bendruomenės narį, profesorių Leonidą Donskį, rugsėjo 20 dieną, 10-17 val., Kaune, VDU mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28) bus surengta jau antra konferencija, kurios tema šiemet – “Building Bridges: Thoughts about the Other Russia” („Tiesiant tiltus: mintys apie kitokią Rusiją“). Filosofo atminimas bus pagerbtas filmo peržiūroje, tarptautinėje konferencijoje ir po jos vyksiančiame koncerte.

    Pasak vieno iš konferencijos organizatorių, VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovo, profesoriaus Roberto Van Voreno, renginyje bus siekiama atkreipti dėmesį į tai, kad kalbant apie Rusiją reikėtų atskirti jos valdžią nuo tautos – tai yra, Vladimiro Putino vykdomą politiką nuo pačių Rusijos gyventojų.

    „Rusija yra mūsų kaimynė, tad ir rusai yra mūsų kaimynai. Anksčiau ar vėliau V. Putino režimas išnyks ir, tikiuosi, horizonte pasirodys šviesesnė ateitis. Tiltus tiesti būtina, nes be pamatų bus tik dar sunkiau atkurti gerus kaimyninius santykius ir sugrąžinti padėtį, kurioje vienas kito vientisumas yra gerbiamas. Be to, pasmerkti tautą už jos vadovų skriaudas yra ne tik trumparegiška, bet ir nesąžininga. Net jei V. Putiną išties palaiko dauguma gyventojų, tai yra sovietinio, post-sovietinio arba re-sovietizuoto mąstymo, propagandos krušos pasekmė – tai baimė, kuri yra įdiegta kone genetiškai per stalinistinį terorą ir žmonijos polinkį išlikti, ištverti audrą“, – paaiškina profesorius.

    Organizatoriai taip pat pabrėžia, jog remtis juodai baltomis kategorijomis ar supaprastintais įvaizdžiais yra pavojinga ne tik dėl to, kad gali kilti rimtų nesusipratimų, bet ir todėl, kad taip pamirštami rusų disidentai – tie, kurie išdrįsta pasipriešinti Kremliaus vykdomai politikai.

    Konferencijos programą pradės filmo „Rusijos opozicija“ peržiūra ir diskusija VDU mažojoje salėje. Filmą prodiusavo Rusijos filmų kūrėjas Jevgenijus Gindilis ir politologas Kirilas Rogovas.

    Pranešimus konferencijoje skaitys buvęs Helsinkio grupės narys ir buvęs politinis kalinys bei kadenciją baigęs ministras Viačeslavas Bachminas, kino prodiuseris Jevgenijus Gindilis, žurnalistas, rašytojas Arkadijus Ostrovskis, fizikė, Andrejaus Sacharovo anūkė Marina Sacharov-Liberman, rašytojas Michailas Šiškinas ir buvęs Jungtinės Karalystės ambasadorius Rusijoje Andrew Wood.

    Dalyvavimas konferencijoje yra nemokamas, tačiau rekomenduojama registracija el. paštu reservations@sakharovcenter.eu. Pranešimai bus skaitomi rusų kalba su vertimu į anglų kalbą.

    Po konferencijos, 18.30 val., bendrą pasirodymą Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55) surengs pianistas Aleksejus Botvinovas ir rašytojas Michailas Šiškinas – čia pianino muzika bus suderinta su S. Prokofjevo ir D. Šostakovičiaus laiškų skaitymu. Norint dalyvauti koncerte būtina registracija el. paštu registration@sakharovcenter.eu.

    Tai jau antroji konferencija, kurią VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras organizuoja prof. Leonido Donskio (1962-2016) pagerbimui.

    Daugiau informacijos