• rugpjūčio
  • 20
  • 2019
  • Rugpjūčio 22 – 23 dienomis vyks trečioji Valdo Adamkaus konferencija

    Rugpjūčio 22-23 dienomis Vilniuje prasidės trečioji Prezidento Valdo Adamkaus konferencija. Pirmoji V. Adamkaus konferencija buvo surengta 2017 metais, siekiant aptarti mūsų transatlantinės bendruomenės regioninės lyderystės užsienio politikoje būtinybę. Antrosios konferencijos metu dėmesys buvo sutelktas į Rusijos ateitį, o šiais metais bus daugiausia koncentruojamasi į ES ir NATO plėtrą į Rytus, turint omenyje Vokietijos pirmininkavimą ES 2020 m. ir pasiruošiant Lietuvos pirmininkavimui 2027 m. bei siekiant įtvirtinti Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos narystę šiose organizacijose. Konferencijoje dalyvaus šių šalių lyderiai.

    „Gyvenimas mane išmokė – užsienio politika yra ne tik diplomatija, santykių palaikymas, bet visų pirma aiški strategija, ko mes visi siekiame bent jau artimiausią dešimtmetį. Diplomatija yra tik užsienio politikos įgyvendinimo instrumentas, bet ji nepakeičia strategijos, kuri arba yra arba jos nėra. Mano draugas Senatorius John McCain, kurio atminimą pagerbsime konferencijoje dažnai kartodavo – užsienio politikoje kalbėk aiškiai, suprantamai, kad kiekvienas suprastų, ko sieki, kad dauguma galėtų ne tik paremti tavo tikslus, bet kad ir pats aiškiai suprastum ko sieki bei realiai, ne tik žodžiais, bet ir darbais sugebėtum pakeisti pasaulį“, – pažymėjo V. Adamkus.

    Pagrindinis konferencijos koorganizatorius, Vašingtono Johno McCaino instituto direktorius ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento Donaldo Trumpo administracijos atstovas Ukrainai Kurtas Volkeris prezidentūroje surengs senatoriaus J. McCaino atminimo debatus „Ar išlieka demokratijos ir laisvės vertybės užsienio politikos darbotvarkėje?“

    Diskusijoje dalyvaus Europos Parlamento narys Andrius Kubilius, Latvijos vicepremjeras ir gynybos ministras Artis Pabriks, JAV kongreso Lotynų grupės vadovas Lincolnas Diazas-Balartas, Vokietijos krikščionių demokratų lyderis Michaelis Gahleris, Joe Bideno pagrindinis atstovas ir P. Bidenas diplomatijos ir visuotinio įsitraukimo centro direktorius Michaelis Carpenteris, Lenkijos užsienio ministras Marcinas Przydaczas.

    Kitą dieną, rugpjūčio 23 d., konferencija bus tęsiama Vilniaus Universitete, kur bus diskutuojama Rusijos agresijos stabdymo tema, taip pat aptariami energetinio saugumo klausimai, galimybės sukurti koaliciją prieš Astravo atominę elektrinę, pasiruošiant spalio mėnesį vyksiančiam JAV energetikos sekretoriaus Ricko Perry vizitui į Lietuvą. Šioje konferencijos dalyje pasisakys svarbiausias Vokietijos žaliųjų vadovas Reinhardas Butikoferis pagrindinis Lenkijos įgaliotinis energetiniais klausimais Piotras Aleksanderis Naimskis.

    Konferencijos pabaigoje taip pat bus svarstoma ES ir transatlantinės šeimos ateitis bei perspektyvos, ypač po šiais metais vykstančio Brexit, kuriame kalbės Prancūzijos, Vokietijos politikai, atsakingi už ES reikalus šiose šalyse: pagrindinis Bundestago krikščionių demokratų atstovas ES klausimais Florian Hahn, Prancūzijos Senato ir Europos reikalų pirmininkas Jeanas Bizet, Lenkijos buvusi užsienio reikalų ministrė Anna Fotyga, Seimo narė Ingrida Šimonytė.

    Tęsiant prezidento Valdo Adamkaus laikais pradėtas tarptautinių konferencijų Vilniuje tradicijas remia ir Prezidentas Gitanas Nausėda.

    „Užsienio politikoje Lietuva visada buvo ir bus patikimu partneriu, besiremiančiu transatlantinėmis vertybėmis ir tarptautinėmis teisės normomis. Turime gilinti euroatlantinę integraciją, stiprinti dvišalius ryšius su JAV, Vokietija, Lenkija, Šiaurės ir Baltijos valstybėmis, aktyviai veikti Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, plėtoti Rytų partnerytės programą, būti tvirtiems diskusijose dėl energetinio saugumo. Parama Rytų Kaimynystės valstybių integracijos į Europos Sąjungą siekiui išlieka mūsų vienu pagrindiniu prioritetu. Tad turime būti pasiruošę esamiems ir būsimiems iššūkiams, – ir ši Valdo Adamkaus konferencija yra puiki proga diskusijoms apie regioninės užsienio politikos prioritetus bei jos įgyvendinimo priemonių galimą taikymą praktikoje“, – sakė G. Nausėda.

    „Esu dėkingas prezidentui G. Nausėdai, kad Baltijos kelio 30-mečio išvakarėse trečioji V. Adamkaus konferencija sugrįžo į Daukanto rūmus. Vienybė užsienio politikoje visada būdavo mūsų esminė stiprybė. Kaip susikibę rankomis stovėjome Baltijos kelyje, taip ir vėliau atgaunant laisvę, stojant į ES ir NATO, kovojant už Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos laisvę mes visada veikėme susitelkę, kartu. Tikiuosi, kad ši vienybė padės mums įgyvendinti svarbiausius strateginius tikslus ir išplėsti ES ir NATOtrimis valstybėmis – Sakartvelu, Moldova ir Ukraina bei sustabdyti Astravo monstrą“, – pažymėjo konferencijos iniciatoriaus Ambasadorius Žygimantas Pavilionis.

    Parengta pagal pranešimo spaudai informaciją. Nuotraukoje, Prezidentas V. Adamkus kartu su Prezidentu George Bush. Nuotraukos autorė Džoja Gunda Barysaitė