• birželio
  • 21
  • 2019
  • Prezidento Valdo Adamkaus kalba Santaros Šviesos suvažiavime

    Birželio 21 dieną, Prezidentas Valdas Adamkus lankėsi Alantoje, Santaros-Šviesos suvažiavime. Būdamas vienas iš šios organizacijos įkūrėjų, V. Adamkus pasveikino suvažiavimo dalyvius. Kviečiame susipažinti su Prezidento kalba:

    Prezidento Valdo Adamkaus kalba, pasakyta 2019 metų birželio 21 dieną Alantoje, sveikinant „Santaros-Šviesos“ 62-ąjį suvažiavimą

    Gerbiamieji, 
    Ir šį kartą, naujai išrinktasis prezidente Gitanai Nausėda,

    Man kiekvienais metais išskirtinis džiaugsmas į auditoriją kreiptis būtent šiais žodžiais: santarietės ir santariečiai, bičiulės ir bičiuliai,

    „Santara-Šviesa“ gyvuoja, „Santara-Šviesa“ tęsiasi, ir būtent tai, kaip jau esu sakęs, yra geriausia, kas jai galėjo nutikti. Džiaugiuosi, kad prieš daugiau nei šešis dešimtmečius užgimusi idėja šiandien tęsiama naujais darbais, naujomis idėjomis, naujais veidais. Kiekvienais metais išsauganti savo dvasią, kartojanti esminius žodžius ir kartu kiekvienais metais – nauja ir nepakartojama. 
    Peržvelgęs šių metų „Santaros-Šviesos“ suvažiavimo, pasakyčiau, tikrai ambicingą programą, apsidžiaugiau, kad liečiamos tokios gyvybiškai svarbios ir tokios įvairios mūsų gyvenimo temos. Demokratija, jos perspektyvos ir partijų vaidmuo; istorinė atmintis ir mūsų švietimo politika; tolerancijos kultūra ir gamtosaugos kultūra. Iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, tokios skirtingos sritys. Tačiau visos jos turi bendrą pamatą ir bendrą dvasią – vertybes. Šis segmentas, vertybiškumas, visada buvo ir, esu tikras, visada bus „Santaros-Šviesos“ veiklos pagrindas, o daugybei čia susitinkančių asmenybių – ir asmeninės, ir profesinės, ir viešosios veiklos kryptis. 
    Mano ir, žinau, daugelio iš Jūsų bičiulis, šviesaus atminimo santarietis Leonidas Donskis vienoje savo viešoje paskaitoje kalbėjo tokius žodžius: „Jūs niekada neišugdysite gero mokslininko vien perdavę žinias. Būtina perduoti ir patirtį, orientyrus, vertybes“. Manau, kad šioje citatoje glūdinti išmintis galioja ir viešajame gyvenime, ypač – politikoje. Čia niekada neužteks teisės ir politologijos, ekonomikos ir istorijos žinių. Politika niekada nebus vien faktų ar skaičių statistinė suvestinė. Moralinis pasirinkimas, vertybinis pasirinkimas yra tai, kas faktus paverčia gyva gyvenimo dalimi. Kas tokiais struktūrai kaip valstybė suteikia turinio, prasmės ir, nepabijosiu pasakyti, grožio. 
    Taip, aš nesuklydau sakydamas: politika gali būti graži. Viešasis gyvenimas gali būti gražus. Prisiminkime tautinį atgimimą, Sąjūdį, Nepriklausomybės atkūrimą. Tai buvo ne tik teisinga, prasminga ir svarbu istoriškai, bet ir gražu. Ir tokio grožio pavyzdžių Lietuvos istorijoje rastume nemažai. Ne veltui senieji graikai, kurių valstybę laikome Europos demokratijos lopšiu, grožio ir prasmės sąvokas buvo neatskiriamai susieję. Ne veltui „Santaroje-Šviesoje“ visada buvo vertinama ne tik išmintis bei patirtis, bet ir kūrybiškumas. 
    Leidausi į tokius apmąstymus, nes matau čia ir Santaros-Šviesos“ kelio tąsą, ir galimus atsakymus į daugybę šiandienos Lietuvai kylančių klausimų. Matau čia ir kelio kryptį naujai išrinktajam Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai, kurį matyti ir pasveikinti suvažiavime – man didelis džiaugsmas ir didelė garbė. 
    Ne kartą sakiau, kad esu ne tik vienas iš „Santaros-Šviesos“ kūrėjų, bet iki šios dienos likau ir nuolatinis federacijos mokinys. Būtent čia gavau tikrąsias išminties ir bendrystės, liberalumo ir tautiškumo pamokas. Esu tikras, kad šiandieninė „Santara-Šviesa“ – toks pats išminties ir patirties rezervas, kuriuo pasinaudoti būtų verta ir teisinga kiekvienam – nuo studento iki valstybės vadovo. Todėl, gerbiamasis Prezidente, ir Jūsų buvimą šiandien čia, su mumis, priimu ir suprantu kaip bendrystės, bendrų vertybių, bendros kelio krypties paliudijimą. Linkiu, kad šiame Jūsų kelyje iš tikrųjų būtų kuo daugiau santaros ir kuo daugiau šviesos. 
    Na o federacijai linkiu ir toliau skleisti vertybes, traukti žmones, auginti ir brandinti juos intelektualiai ir kultūriškai, auginti ir brandinti Lietuvą. Ačiū visiems, kurių dėka šis gražus ir prasmingas kelias tęsiasi. Sveikinu suvažiavimą, sveikinuosi su kiekviena santariete ir kiekvienu santariečiu ir linkiu kuo geriausios kloties visai „Santaros-Šviesos“ šeimai, visiems šios šeimos nariams!

    ————————————————-

    Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus archyvas Naudojant informaciją prašome nurodyti šaltinį.