• gegužės
  • 7
  • 2019
  • Knygos „Verslo amžius: lietuvių kapitalizmas, valdžia ir verslininkai 1918-2018 m.“ pristatymas

    Kviečiame į knygos „Verslo amžius 1918 -2018 m. Lietuvių kapitalizmas, valdžia ir verslininkai“ pristatymą, kuris vyks gegužės 13 d. 16 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, S. Daukanto g. 25, Kaune.

    Knygos pristatyme dalyvaus vyskupas Kęstutis Kėvalas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, istorikas, politologas prof. Antanas Kulakauskas, knygos atsakingasis redaktorius istorikas prof. Egidijus Aleksandravičius ir knygos autoriai.

    Knygos leidimą organizavo  viešoji įstaiga Leidybos idėjų centras.

    Prof. habil. dr. Egidijus Aleksandravičius, atsakingasis redaktorius apie knygą:

    Knygos autoriai apžvelgia Lietuvos verslo ir ūkio istorinę raidą per vieną valstybės šimtmetį, prie kurio jubiliejaus paminėjimo siekiama prisidėti. Dėl labai skirtingo temos istoriografijos lygio ankstyvieji laikai buvo aprašyti sekant tradiciniu akademinės istorijos keliu, o paskutinieji pasakojimo metai, kurių istorikai dar nėra palietę, priklausė žurnalistinio tyrimo meistrų plunksnai ir net verslo proceso dalyviams, besistengiantiems iš šalies ir intelektualinės distancijos apžvelgti paskutinius, avangardinius, lietuvių verslo žingsnius.

    Galima sakyti, kad tai nėra pirmas bandymas apibendrinti ilgo laikotarpio Lietuvos verslo bei pramonės raidą, tačiau nuo ankstesnių publikacijų knyga skiriasi siekiu sutelkti pastangas lietuvių kapitalizmo ir verslumo savybėms atskleisti. Autoriai buvo vedini principo, kad tokių istorijų atveju geriau likti iškėlus kokybiškus klausimus nei tenkintis supaprastintais atsakymais.

    Robertas Dargis, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, UAB „Eika“ generalinis direktorius ir savininkas

    Tai pirmoji knyga, kurioje bandoma sistemiškai išdėstyti Lietuvos verslo istoriją nuo 1918 m. iki šių dienų, siekiama pristatyti verslo vystymosi kelią ir pateikti visuomenei svarstymų apie verslo vietą valstybėje. Atkurtoje Lietuvoje stipri pramonė ir prekyba buvo suvokta kaip valstybės stabilumo garantas. Paradoksalu, bet, praėjus 29 metams nuo tos dienos, kai valstybė pasirinko rinkos ekonomikos ir liberaliosios demokratijos kelią, verslas priimamas ne kaip valstybės ekonomikos kūrimo ir tvarumo pamatas, o, deja, kaip atskira mūsų bendruomenės dalis, veikianti tik savo, o ne visos visuomenės labui. Didesnė mūsų visuomenės dalis užaugo sistemoje, kurioje verslas buvo vertinamas kaip nelegali veikla, o verslininkas – neegzistuojanti profesija. Bandome keisti situaciją: verslas keičiasi ir, viliuosi, kartu kinta visuomenės mąstymas apie verslo kuriamą pridėtinę vertę ir vietą valstybėje. Procesų, reiškinių išmanymas padeda atsisakyti išankstinių nuostatų, taigi, tikiuosi, ši knyga prisidės prie požiūrio kaitos į mūsų verslo bendruomenę.

    Antanas Kulakauskas, humanitarinių mokslų daktaras, istorikas, politologas

    Tai pirmas rimtas bandymas parašyti populiarią, bet mokslo kriterijų paisančią modernios Lietuvos verslo istoriją, aprėpiančią ir valdžios požiūrį į verslą, valdžios ir verslo santykius. Kaip dauguma kolektyvinių projektų, ypač neilgos trukmės, tai mokslo požiūriu netolygiai ir mažumėlę fragmentiškai įgyvendintas projektas. Bet sykiu neprastas pagrindas tolesniems tyrinėjimams ir temos apmąstymams.