• lapkričio
  • 2
  • 2018
  • Karo ir taikos šimtmečiai: diskusija knygą „Didysis karas visuomenėje ir kultūroje: Lietuva ir Rytų Prūsija“ sutinkant

    Lapkričio 9 d. 16 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, (S. Daukanto g. 25, Kaunas) vyks diskusija skirta knygos „Didysis karas visuomenėje ir kultūroje: Lietuva ir Rytų Prūsija“ sutikimui ir Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmečiui.

    Diskusijoje dalyvaus knygos bendraautoriai Vasilijus Safronovas ir Vygantas Vareikis, o taip pat Andrzej Pukszto, Kęstas Raškauskas, Tomasz Blaszczak ir Egidijus Aleksandravičius.

    Lapkričio 11-ąją šiais metais sukanka šimtas metų nuo simbolinio Pirmojo pasaulinio karo pabaigos įvykio – Kompjeno paliaubų. Ką pakeitė šis karas? Kokį poveikį turėjo visuomenei? Ar tikrai karas Lietuvoje buvo pamirštas, o jo patirtys užgožtos vėlesnių kovų dėl nepriklausomybės?
    Šie klausimai keliami 2018 m. Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute parengtoje knygoje „Didysis karas visuomenėje ir kultūroje: Lietuva ir Rytų Prūsija“. Lietuvos istoriografijoje tai pirmas tokio masto tyrimas apie Pirmojo pasaulinio karo socialinį ir kultūrinį poveikį. Perkeldama skaitytoją į laikotarpį prieš 1939–1940 metus, knyga atskleidžia, kaip Pirmasis pasaulinis karas buvo patirtas ir kaip vėliau sureikšmintas dviejose kaimyninėse visuomenėse: Lietuvoje ir Rytų Prūsijoje. Pasirinkus tyrinėti šiuodu regionus, bandyta spręsti platesnį klausimą: kiek pagrįstas Europos žemyno dalijimas į tą dalį, kurioje Pirmasis pasaulinis karas tarpukariu buvo atmenamas, ir tą, kurioje jis esą buvo pamirštas.

    Nuotrauka: Prie paminklo žuvusiesiems Didžiajame kare prie Dubysos (Lietuvos centrinis valstybės archyvas, P-34343)