• rugpjūčio
  • 22
  • 2018
  • Prezidento Valdo Adamkaus konferencijoje pasaulio politikos lyderiai diskutuos, kaip atkurti Europos ir transatlantinį atsparumą

    Trečiadienį (rugpjūčio 22 d.) Vilniuje vyks J. E. Prezidento Valdo Adamkaus tarptautinė konferencija „Europos ir Transatlantinio atsparumo atkūrimas“. Vilniaus Universiteto Mažojoje auloje rinksis iškilūs Lietuvos ir pasaulio politikos bei visuomenės lyderiai, žurnalistai, svečiai. Jau antrus metus iš eilės konferencija rengiama minint Juodojo kaspino ir Baltijos kelio dieną, rugpjūčio 23-iąją.

    J. E. Prezidento Valdo Adamkaus nuomone, esminis konferencijos tikslas – sustiprinti transatlantinės šeimos vienybę, kurią šiuo metu skaldo įvairūs, taip pat ir vidiniai faktoriai. Diskutuojant su iškiliausiais politikos lyderiais bus stengiamasi pastūmėti šią šeimą ne tik vienytis, bet ir kurti tokias išorines strategijas, kurios kuo efektyviau darytų įtaką išoriniam pasauliui (mūsų rytų kaimynėms, Rusijai), o ne taptų Rusijos (Kremliaus) įtakos aukomis.

    „Kalbant apie transatlantinę vienybę konferencijoje bandysime įtikinti JAV partnerius kovojant su nacionaliniais JAV priešais pasirinkti demokratišką ES, kaip geriausią ir ištikimiausią JAV sąjungininkę“, – sakė Prezidentas.

    Konferencijos iniciatoriaus Ambasadoriaus dr. Žygimanto Pavilionio teigimu, Lietuvoje pernelyg mažai strateginio pobūdžio tarptautinių konferencijų, kuriose būtų išgryninami būsimieji globaliniai sprendimai. Šios konferencijos metu planuojama priimti dokumentą, kuriame būtų įtvirtinamas tarptautinės bendruomenės vaidmuo sulaikant Putino agresiją ir brėžiamos Rusijos perspektyvos be Putino.

    „Konferenciją sąmoningai kasmet rengiame Molotovo–Ribentropo pakto išvakarėse, nes iš istorijos turime mokytis darbais, o ne žodžiais. Todėl tikiu, kad užbaigsime šią konferenciją susivieniję su Rusijos be Putino dokumentu rankose ir dabartiniai dialogo su Kremliumi šaukliai nuo šiandien supras, kad mūsų neįveiks“, – sakė Ž. Pavilionis.

    2018 m. V. Adamkaus konferencijoje dalyvaus įtakingi politikai ir strategai iš visų svarbiausių NATO sostinių – JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, taip pat Briuselio, kaimyninės Latvijos, Čekijos, Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos aukšti atstovai, Rusijos disidentai.

    12.30 val. spaudos konferencijoje dalyvaus:

    J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus

    Ilgametis NATO Parlamentinės asamblėjos vadovas Kongresmenas respublikonas Mike‘as Turner‘is.

    Prezidento Valdo Adamkaus draugas buvęs Ukrainos Prezidentas Viktor‘as Yuschenko.

    Įtakingiausios saugumo klausimais organizacijos Vašingtone Atlantic Council viceprezidentas Damon‘as Wilson‘as.

    Vokietijos krikščionių demokratų užsienio politikos architektas Europos Parlamento narys Elmar‘as Brok‘as.

    Vokietijos Bundestago Transatlantinės asociacijos pirmininkas buvęs ministras Christian‘as Schmidt‘as.

    Įtakingiausias dabartinės Lenkijos valdančiųjų frakcijos Seime vadovas bei Lenkijos Seimo pirmininko pavaduotojas Ryszard‘as Terlecki‘s.

    Buvęs Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius seras Malcolm‘as Leslie‘s Rifkind‘as.

    Seimo narys, Ambasadorius, dr. Žygimantas Pavilionis.

    Konferencijos programą rasite čia.