• lapkričio
  • 14
  • 2017
  • Michaelo Žantovskio, V. Havelo bibliotekos Prahoje direktoriaus, paskaita apie Vaclavo Havelo atmintį šiandienos visuomenėje

    Lapkričio 22 d. 14 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25) įvyks V. Havelo bibliotekos direktoriaus, diplomato, vertėjo, artimo V. Havelo bendražygio ir bendraminčio Michaelo Žantovskio paskaita anglų k. „Vaclavas Havelas ir jo palikimas Vaclavo Havelo bibliotekoje“. Renginys skirtas Čekijos prezidentą Vaclavą Havelą atminti. Renginį moderuos VDU prof. habil. dr. Egidijus Aleksandravičius.

    Nuo 2015 m. rugsėjo mėn. Michaelas Žantovkis vadovauja Vaclavo Havelo bibliotekai Prahoje. Prieš tai jis buvo Čekijos Respublikos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje, Izraelyje, JAV. Baigė psichologijos studijas Karlo universitete Prahoje bei Kanados McGill universitete Monrealyje. Dirbo mokslo darbuotoju Prahos psichiatrijos tyrimų institute. Devintajame praeito amžiaus dešimtmetyje pradėjo versti, publikavo straipsnius bei tekstus. Į čekų kalbą išvertė daugiau nei penkiasdešimt moderniosios Anglijos bei Amerikos prozos, poezijos ir dramaturgijos kūrinių, nuo 1988 m. dirbo naujienų tarnybai „Reuters“ Prahoje. Parašė knygą apie Woody Alleno gyvenimą ir kūrybą. 2008 m. Daniel Wolf slapyvardžiu išleido romaną Ochlazeni („Atšalimas) apie Amerikos ir Rusijos tarpusavio santykių krizę, kuriame iš esmės nuspėjo ateities įvykius. 2014 m. pabaigoje išleido knygą apie prezidento Vaclavo Havelo gyvenimą „HAVEL“, kuri išversta į daugelį pasaulio kalbų.

    1989 m. dalyvavo steigiant Čekijos judėjimą „Občansky forum“, 1990 m. sausio mėn. tapo prezidento Vaclavo Havelo spaudos atstovu, vėliau dirbo prezidento Vaclavo Havelo prezidentūros politinių reikalų koordinatoriumi. Šiuo metu M. Žantovskis taip pat yra Aspen Institute Prague stebėtojų tarybos pirmininko pavaduotojas, konferencijos „Forum 2000“ programos sudarymo komisijos narys, bei Vaclav Havel Library Foundation Niujorke tarybos narys.

    Savo paskaitoje M. Žantovskis kalbės apie V. Havelo atminimą šiandienoje. Ar Čekijos Respublikos prezidentas Vaclavas Havelas ir jo atminimas dar vis svarbūs? Žantovskis išskiria dvi pagrindines Havelo temas – tapatybę ir atsakomybę. Pirmoji tema iš esmės labai paprasta. Tam, kad žmogus būtų bei gyventų visuomenėje, dalyvautų politinėje veikloje, jis turi žinoti, kas jis toks yra ir norėti tokiu būti. Realizuotų save ne kaip politinio judėjimo, politinės partijos dalį, bet kaip asmenybę. O atsakomybės tema susijusi labai paprastai – kai žmogus suvokia, kad jo atsakomybė yra būti pačiu savimi, tuomet jis suvokia, kad privalo prisiimti atsakomybę už tai, kas dedasi aplink jį, negali savyje užsidaryti ir užsimerkti, turi elgtis atitinkamai. Ar būtina šiandien priminti V. Havelo mintis, ypatingai jaunajai kartai? Žantovskis šia mintimi neabejoja, kaip ir neabejoja tuo, kad nereikia jų primygtinai brukti. Vaclavo Havelo bibliotekoje Prahoje vos ne kasdieną vyksta diskusijos, knygų pristatymai, skaitymai, spektakliai, koncertai, o daugumą publikos sudaro jauni žmonės. Taigi jaunam žmogui V.Havelo idėjos svarbios. Šiandien JaunojI karta nori tapti pilietine visuomene, nes pilietinė visuomenė gali išspręsti problemas, kai suvokia ir įsisąmonina, jog ir yra pilietinė visuomenė.

    Šie ir panašūs aspektai bus aptariami susitikime lapkričio 22. Renginį organizuoja Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus ir Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje.