• liepos
  • 3
  • 2015
  • V. Adamkaus interviu žurnalui Sportas.info

    Kviečiame skaityti prezidento Valdo Adamkaus interviu žurnalui Sportas.info. Pokalbio su žurnaliste Maryte Marcikevičiūte metu V. Adamkus pasakojo apie savo sveikatą, savijautą ir dalinosi įspūdžiais apie paskutiniuosius Lietuvos sportininkų rezultatus.

    Sveikstantis kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus dar gerai nesijaučia. Bet nori kuo greičiau atsigauti, kad galėtų mankštintis ir po poros mėnesių jau tikisi plaukioti baseine.

    Paskambinus V. Adamkui, telefone buvo girdėti gan tvirtas jo balsas, didžiulis optimizmas ir siekis kuo greičiau pasveikti.

    Gerbiamas Prezidente, kaip dabar jaučiatės, kokia jūsų sveikata?
    Stipriai dar nesijaučiu, reikia pasisaugoti, daug vaikščioti negaliu. Išeinu pasivaikščioti po kiemą, manau, kad kiekvieną dieną is stiprėju. Džiaugiuosi, kad turiu draugų, kurie manęs nepamiršta. Jau dabar esu sugrįžęs į gyvenimą.

    Atidžiai sekiau Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidimą per Europos čempionatą, Nežinau, kaip vertinti pirmąsias Europos žaidynes Baku ir mūsų sportininkų užimtą 24-ąją vietą jose.

    Per televiziją seku mūsų sportininkų pasirodymus ir su viltimi galvoju, kad mūsų plaukikai iškovos nemažai kelialapių Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir ten pelnys medalių.

    Tačiau, turbūt, didžiausią rūpestį kelia mūsų vyrų krepšinio rinktinė, kaip jai seksis pasirengti ir žaisti Europos čempionate, šiemet rugsėjo pradžioje įvyksiančiame Kroatijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Latvijoje.

    Jeigu jau sekėte Lietuvos moterų krepšinio rinktinės pasirodymą Europos čempionate,tad kaip vertinate jų užimtą aštuntą vietą?
    Mūsų krepšininkės, manau, buvo pakankamai gerai pasirengusios, tačiau buvo sunkiai suprantama ir tapo charakteringa, kad mūsų žaidėjos, pradėdamos rungtynes, varžovėms pralaiminėdavo vos ne dviženkliu skaičiumi.

    Jos susiimdavo tik antrą rungtynių pusę, išlyginavo rezultatą ir netgi sugebėdavo laimėti rungtynes. Todėl kyla klausimas: ar tai motyvacijos stoka, ar komanda dar buvo nesusižaidusi. Didelis fizinis smūgis komandai buvo vidurio pulėjos Gintarės Petronytės gauta trauma.

    Tačiau talentų komandoje yra pakankamai daug, komandą vertinu kaip didelį potencialą ir su tam tikru pasitikėjimu bei viltimi žiūriu, jog per kitą Europos čempionatą turėsime stiprią komandą, kuri galėtų pretenduoti ir į aukso medalius.

    Gerbiamas Prezidente, namuose irgi esate aktyvus?
    Nuo pat pradžios, kai tik sužinojau, kad manęs laukia toks likimas, pasakiau: kovosiu iki paskutinio. Kaip ir kiekvienas sportininkas, stengiasi laimėtim, bet, jeigu ir pralaimi, tai nereiškia, jog sudeda visus ginklus ir nieko nedaro.

    Lygiai tuo principu vadovaudamasis, nuo pat pradžios buvau nusistatęs: kas bus, kas nebus, – turiu laimėti. Rengiausi psichologiškai. Po operacijos gydytojai buvo labai patenkinti tokiu mano nusistatymu. Tai jau buvo 50 proc. sėkmės.

    Santariškių klinikų generalinis direktorius akademikas Kęstutis Strupas gyrė jūsų stiprų fizinį pajėgumą.

    Žinoma, labai ačiū gydytojams, bet ir aš pats jaučiuosi ne per blogiausiai. Svarbiausia: kuo greičiau noriu atsigauti, jog galėčiau po truputį pradėti mankštintis ir pasinertį baseiną.

    Manau, kad plaukimas suteika daug fizinių jėgų, baseine galima puikiai  atsipalaiduoti. Dabar nirti į baseiną dar yra per anksti, tikriausiai kokius porą mėnesių reikės palaukti.

    Kai dabar turite daugiau laiko, gal bręsta mintis tęsti jūsų knygas- dienoraščius?

    (Juokiasi …. ). Bet kokiai knygai dabar reikia truputį padaryti pertrauką. Nenoriu berti vieną knygą po kitos. Reikia gerai apmąstyti, ar yra apie ką rašyti.

    Jeigu po kurio laiko susikaups pakankamai minčių apie ką kalbėti, galimas daiktas, kad ir pasisakysiu. Bet šiuo metu tikrai apie tai negalvoju.

    Parengta pagal: www.sportas.info

    Nuotraukos autorius Alfredas Pliadis