• rugsėjo
  • 13
  • 2014
  • V. Adamkaus sveikinimo kalba parodos “Praradę Tėvynę: Išeivių iš Baltijos šalių istorija. 1944-1952″ atidaryme

    Kviečiame perskaityti Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimo žodžius, skirtus parodos “Praradę Tėvynę: Išeivių iš Baltijos šalių istorija. 1944-1952″ atidarymo svečiams. 

    Parodos Praradę Tėvynę: Išeivių iš Baltijos šalių istorija. 1944-1952 atidarymas.

    2014 m. rugsėjo 12 d. VDU

    Gerbiami renginio svečiai, parodos organizatoriai, mieli bičiuliai,

    „Dypukai“ –  tautos dalis, kurią vienija bendros patirtys išgyventos karo pabėgėlių stovyklose. Visi, kurie patekdami į jas išsigelbėjo nuo Sovietinės okupacijos ir teroro, yra paženklinti tomis pačiomis patirtimis – jie pergyveno nepriteklių, Tėvynės ilgesį, nežinią dėl ateities, nelengvą stovyklos kasdienybę, tačiau jų gyvenimas tęsėsi laisvojo pasaulio dalyje. Nepriteklius nesustabdė noro mokytis, studijuoti, kurti, užsiimti menu, sportuoti, ieškoti būdų kaip reprezentuoti užgrobtas šalis, kelti okupacijos nepripažinimo klausimą arba tiesiog leistis į jaunatviškus nuotykius.

    DP generacijos atstovams tai dalis jų gyvenimo, lėmusio tolimesnį jų likimą. Čia tęsėsi šių žmonių, drąsiai galiu sakyti – mūsų – gyvenimai. Ir ne tik jie. DP stovyklose veikė ir lietuviškos organizacijos, kartu čia kūrėsi nauji bendruomenės dariniai, tradicijos, organizacijos.

    DP stovyklose prasidėjo ir draugiškesni Baltiečių tarpusavio ryšiai. Pavergtųjų tautų žmones vienijo bendrai visus užklupusi istorinė neganda – Sovietinė okupacija. Todėl džiaugiuosi ir sveikinu idėją, kad ši paroda apjungė visų trijų Baltijos šalių – Lietuvos Latvijos ir Estijos – istorijos pasakojimą.

    DP stovyklų gyvenimo atminimas pirmiausiai jaudina tuos, kurie patys, arba kurių artimieji tiesiogiai prisilietė prie šio istorijos epizodo. Deja, plačiau Lietuvoje gyvenimas DP stovyklose, jų reikšmė tautos istorijoje nėra žinoma ir atpažįstama.

    Todėl ši paroda labai reikalinga Lietuvai ir visiems lietuviams. Sveikintinas parodos organizatorių, rengėjų ir rėmėjų tikslas nešti žinią visuomenei apie šį svarbų lietuvių tautos istorijos tarpsnį.

    Simboliška, kad Lietuvoje šios parodos atidarymas vyksta Vytauto Didžiojo universitete, kurio idėja gimė ir subrendo DP  generacijos mokslininkų galvose. Universitete, kuriam visad rūpėjo tyrinėti išeivijos lietuvių istoriją ir kultūrinį gyvenimą.

    Dar kartą sveikinu visus parodos „Praradę Tėvynę: Išeivių iš Baltijos šalių istorija. 1944-1952“ organizatorius, rengėjus, talkininkus, rėmėjus. Sveikinu visus susirinkusius prisiminti baltiečių gyvenimą DP stovyklose. Neabejoju, kad ši paroda sulauks dėmesio ir pasisekimo.

    Jūsų bičiulis Valdas Adamkus