• balandžio
  • 17
  • 2014
  • Prezidentinėje bibliotekoje apsilankė Užsienio reikalų ministras

    Balandžio 17 d. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje lankėsi Užsienio reikalų ministras (URM) Linas Linkevičius. Vizito metu buvo diskutuojamos pastato, kuriame įskūrusi prezidentinė biblioteka, rekonstravimo galimybės. Šiame name tarpukariu veikė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.

    Susitikime su L.Linkevičiumi dalyvavo ir bibliotekoje svečiavosi VDU Rektorius prof. Zigmas Lydeka,  Kauno m. meras Andrius Kupčinskas, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, bei URM Viešjų ryšių departamento direktorius Giedrius Puodžiūnas.

    Pasak prezidentinės bibliotekos Valdybos pirminiko, prof. Egidijaus Aleksandravičiaus, pastatas, kuriame įsikūrusi dabartinė Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, kaip ir VDU rektorato pastatas ir kitos erdvės, kuriose tarpukariu buvo įsikūrusios užsienio šalių diplomatinės atstovybės, turi didžiulę diplomatinę prasmę ir vertę.

    Prezidento bibliotekoje vykusioje diskusijoje aptartos pastato rekonstrukcijos ir sutvarkymo galimybės iki 2018 vyksiančio valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo. Ministras L. Linkevičius užsiminė, jog šiemet ant bibliotekos-muziejaus pastato galėtų atsirasti memorialinė lenta, o vėliau galėtų būtų palaipsniui vykdomi kiti veiksmai siekiant aktualizuoti Kauno diplomatinį paveldą.

    „Labai malonu grįžti į gimtąjį miestą. Šiandien jau kalbame apie Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Iš tikrųjų mūsų valstybėje yra daug tokių objektų, kurie mena mūsų istoriją. Apsilankius Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje, iš tikro jaučiama gera aura, didelė jėga ir įdirbis, ir mūsų pareiga visa tai puoselėti. Lietuvoje išties turime kultūrą, kurią privalome parodyti pasauliui, ne išimtis ir Kauno diplomatinės erdvės, pastatai, kurie ateityje pritrauks turistus ir puoš miestą”, – susirinkusiems kalbėjo ministras L. Linkevičius.

    Vėliau, visi susitikimo dalyviai persikėlė į VDU Rektorato pastatą, kur įvyko seminaras-diskusija „Lietuvos Respublikos diplomatija Kaune: istorinės atminties topografija“.

    Renginyje pranešimą tema „Ženklai mieste: 1919-1940 m. diplomatinio Kauno topografija” skaitė istorikės dr. Asta Petraitytė-Briedienė ir dr. Vilma Akmenytė-Ruzgienė. Pranešimą „Diplomatinis Kaunas: tarp atminties ir tradicijos” skaitė prof. Rasa Andriušytė-Žukienė.

    „Kadangi tarpukariu užsienio šalių konsulatai ir atstovybės migruodavo, reikės įdėti nemažai darbo ir pastangų siekiant tiksliai sužymėti vertingus pastatus, sudaryti žemėlapį ir maršrutą”, – pabrėžė dr. V. Ruzgienė.

    1919-1940 m. Kaune veikė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, buvo įsikūrusios užsienio valstybių ambasados, o diplomatų saloninio bendravimo kultūra tapo sudėtine išskirtinės miesto atmosferos dalimi. Šis istorinis laikmetis dar gali būti įvardinamas Diplomatinio Kauno era.

    VDU inicijuoto projekto „Diplomatinis Kaunas” tikslas – paskatinti Lietuvos visuomenės ir užsienio svečių domėjimąsi diplomatiniu Kauno paveldu ilgainiui formuojant kauniečiams ir miesto svečiams Kauno kaip daugiakultūrės ir ypatingą diplomatinį paveldą sukaupusios erdvės vaizdinį.

    Šis projektas yra pirmoji ketverių metų sumanymo siekiant pasirengti Lietuvos Diplomatijos 100-mečio minėjimui dalis. Šiuo pirmuoju etapu siekiama sutvirtinti Vytauto Didžiojo universiteto bendradarbiavimą su Kauno miesto savivaldybe, Prezidento V. Adamkaus biblioteka-muziejumi ir Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija.

    Parengta pagal Kauno m. savivaldybės Viešųjų ryšių poskyrio, VDU ir VšĮ Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus informaciją.

    Nuotraukos: L. Motiejūno, Kauno m. savivaldybės