• kovo
  • 2
  • 2014
  • Labdaringas pokylis prezidentinei bibliotekai (nuotraukų galerija)

    Ketvirtadienio vakarą, Vilniaus Rotušėje, verslo bendruomenės iniciatyva įvyko labdaringas pokylis Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus pastato rekonstrukcijai paremti.

    Deja, pats prezidentas, renginyje negalėjo pasirodyti dėl ligos, tačiau į pobūvį atvyko ponia Alma Adamkienė.

    „Labai apgailestauju, kad šiandien  su mumis kartu negalėjo dalyvauti prezidentas V. Adamkus. Bet aš tikiu, kad jis labai nuoširdžiai džiaugiasi, kad šis renginys įvyko. Jis labai jus palaiko, ir tikrai jis širdyje su mumis“, – kalbėjo renginio iniciatorė Jolanta Jurga.

    Renginio organizatoriai poniai Almai perdavė Valdo Adamkaus vaikystėje mėgtą Antano Venclovos knygą, poezijos rinkinio „Naktis“ 1939 m. leidimo egzempliorių.

    „Dar būdamas jaunas gimnazistas, jis susitaupė pinigus ir nusipirko vieną knygą – Antano Venclovo apsakymų rinkinį „Naktis“. (…) Deja, karo metais ši knyga pasimetė, ir prezidentas labai gailisi, kad niekur nerado tos kopijos. Ir mes labai džiaugiamės, kad mes šią knygą radome“, – sakė J. Jurga.

    Renginio mecenatas Gvidas Drobužas scenoje sunkiai tramdė jaudulį ir rinko žodžius. Susitvarkęs su jauduliu, jis negailėjo šiltų žodžių V. Adamkui.

    „Esu įsitikinęs, manau, kaip ir jūs, kad jo ekscelencija, prezidentas V. Adamkus yra laisvės ir demokratijos simbolis. Lietuvoje ir ne tik. Aš tuo džiaugiuosi, didžiuojuosi“, – sakė G. Drobužas.

    Istorikas, V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus valdybos pirmininkas Egidijus Aleksandravičius pirmiausiai šiltai kreipėsi į A. Adamkienę.

    „Ponia Alma, įsivaizduoju, kad jūs šiandien turite jaudintis už du“, – pradėjo E. Aleksandravičius.

    Toliau jis pabrėžė, jog V. Adamkus labai nenorėjo, kad jo vardo biblioteka būtų suvokiama kaip „biblioteka Valdui Adamkui“.

    „Prezidentas V. Adamkus yra pirmas ir pagrindinis aukotojas šiai bibliotekai. Šita biblioteka yra V. Adamkaus dovana Lietuvai, jos visuomenei“, – kalbėjo E. Aleksandravičius.

    Istoriko žodžiais, V. Adamkus paliko neabejotiną ir neišdildomą pėdsaką Lietuvos istorijoje.

    „Galbūt kiti žmonės, kiti rėmėjai, kiti balsuotojai, kitų prezidentų gerbėjai turės kitus herojus. Bet čia susirinkusiems žmonėms tai yra mūsų herojus“, – šiltų žodžių negailėjo E. Aleksandravičius.

    Svečiai taip pat turėjo progos išvysti pianisto prof. Roko Zubovo ir mecosoprano Ritos Nivikaitės pasirodymą. Po jų, sekė smuikiniko, profesoriaus Michailo Kaziniko paskaita.

    Labdaringo renginio svečiai Adamkaus prezidentinei bibliotekai suaukojo beveik 200 tūkstančių litų.

    Pinigai bus paskirti pastatui, kuriame įsikūrusi biblioteka, renovacijai. Viso patalpų remontui ir sutvarkymui, reikalinga beveik 2,5 milijonų litų.

    Parengta pagal delfi.lt ir VšĮ Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus informaciją.

    Nuotraukos: Delfi.lt, T.Bauro, Lrytas.lt

    http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/v-adamkus-negalejo-atvykti-i-jo-bibliotekai-dedikuota-vakara.d?id=64150444#ixzz2uttk1Zsl