• sausio
  • 28
  • 2014
  • V. Adamkaus interviu: apie Ukrainą, Lietuvą ir asmeninę sveikatos būklę

    „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Lietuva tiesiogiai“ vakar svečiavosi V. Adamkaus namuose Turniškėse. Iškilų politiką kalbino žurnalistė Daiva Žeimytė, kviečiame susipažinti su interviu, kuriame V. Adamkus dalinasi savo pastebėjimais apie situaciją Ukrainoje, Europos Sąjungos reakciją, padėtį Lietuvoje, taip pat kalba apie savo sveikatos būklę.

    – Ar jūs tikėjotės, kad protestai Ukrainoje, prasidėję dėl nepasirašytos ES sutarties, išplis į tokius susirėmimus, kur skaičiuojami ne tik nukentėjusieji, bet ir žuvusieji?

    – Nemanau, kad kas nors numatė tokią įvykių eigą. Nėra ko slėpti, Rusijos interesas labai aiškus – išlaikyti Ukrainą kuo toliau nuo ES įtakos. Pasinaudojusi šia situacija ir žadėdama stabilizuoti padėtį regione Rusija dabar net gali įvesti savo kariuomenę. Tai mes žinome iš savo patirties. 1940 metais Rusijos kariuomenė taip pat atėjo į Lietuvą stabilizuoti situacijos ir įvesti tvarkos. Už tai mes, lietuviai, sumokėjome 50 metų savo laisvės. Bijau, kad Ukrainoje gali įvykti panašiai. Kad ir kaip ten būtų, Rusija nėra atsisakiusi savo imperialistinių tikslų. Esu labai nusivylęs ES laikysena. Žaidžiama su Ukraina ir sakoma: „Mes jus mylime“, „Jūsų norime“, „Ateikite, mes jus priimsime“. O kai reikia ryžtingų žingsnių, ES, ypač dvi didžiosios valstybės Prancūzija ir Vokietija, pradeda svyruoti. Sutinku, kad politika yra kompromisų menas, tačiau juk yra principai. Manau, kad šiuo metu ES išduoda Ukrainą.

    – Koks ES žingsnis turėtų būti principingas ir įrodantis, kad jai rūpi Ukraina ir jos interesai?

    – Solidus, visuotinis ES vadovų pareiškimas, kad jie – už laisvą Ukrainos žmonių apsisprendimą. Jie turi nuspręsti, kaip nori gyventi ir tvarkytis. Jei pašalinės jėgos – aš turiu galvoje Rusiją – bando visomis priemonėmis tam sutrukdyti, ES turi imtis tam tikro atsako – galbūt ekonominių ar finansinių sankcijų. Bet kokios derybos dėl Rusijos ir ES sutarties pasirašymo turi būti sustabdytos.

    – Ar ES turėtų pasakyti, kad Ukraina turi likti be prezidento Viktoro Janukovyčiaus?

    – Kito kelio nėra. V.Janukovyčius nėra savarankiškas – flirtuoja su Vladimiru Putinu ir daugiau ar mažiau vykdo Kremliaus politiką.

    – Pakalbėkime apie Lietuvos politinius įvykius ir artėjančius prezidento rinkimus. Kaip manote, ar juose bus intriga?

    – Šie metai Lietuvai turėtų būti ypač svarbūs. Aš esu nusivylęs, nes nejaučiu tautos susidomėjimo prezidento rinkimais. Ar galima tada kalbėti apie kokią nors intrigą. Kiek beliko iki gegužės 11-osios – dienas beveik galima suskaičiuoti pirštais. Iki šiol nesurinkti kandidatų parašai, tebesvyruoja ir patys kandidatai. Ir rinktis tautai gali tekti ne iš pačių geriausių. Net ir paskelbti kai kurių partijų kandidatai ne visą dėmesį skiria tautai, nes yra pasirinkę saugiklį: jei nelaimėsiu vienų rinkimų, eisiu į kitus – Europarlamento. Kandidato pozicija turi būti aiški: „Matau ateitį, turiu viziją, kaip tarnauti Lietuvos žmonėms, sukurti jiems geriausias gyvenimo sąlygas, socialinį pakilimą ir tik tam sutelksiu visas pastangas.“ To iš dabartinių kandidatų dar nesu girdėjęs. Likus kiek daugiau nei trims mėnesiams iki rinkimų, Lietuvos žmonės, be abstrakčių pareiškimų, dar nieko negirdėjo.

    – Ar tokia situacija nėra dėl to, kad visuomenei susidarė įspūdis, jog nėra kam konkuruoti su dabartine prezidente Dalia Grybauskaite? Visuomenės apklausų rezultatai rodo, kad gyventojai ją jau be rinkimų išrinko antrajai kadencijai.

    – Tokia padėtis nenormali ir kenkia Lietuvai. Jos žmonės užsitarnavo laisvo ir geriausio pasirinkimo teisę. Deja, artėjančiuose rinkimuose tokios galimybės Lietuvos žmonėms nematau. Džiaugsiuosi, jei bus galimybė rinktis bent iš kelių kandidatų.

    – Kaip manote, ar bus antrasis rinkimų turas?

    – Aš to tikrai norėčiau. Šiuo metu kandidatai negali tinkamai pristatyti savo programos ir savo vizijos. Vienintelis laikas tikriems debatams – antrasis turas, kur du kandidatai galėtų išsakyti aiškias savo pozicijas, o gyventojai pasirinktų, už kurį balsuoti.

    – Naujausios sociologinės apklausos rodo, kad premjeras Algirdas Butkevičius populiarumu lenkia prezidentę. Turbūt rinkimai būtų labai įdomūs, jei A.Butkevičius juose dalyvautų?

    – Vadovaudamas Vyriausybei jis įrodė, kad yra racionaliai mąstantis, turintis savo kryptį. Manau, kad populiaraus premjero atsisakymas dalyvauti rinkimuose – apgailėtinas įvykis. Nežinau visų jo motyvų, tačiau tie, kurie buvo išsakyti, man pasirodė neįtikinami. Lieka tik apgailestauti.

    – Noriu paklausti apie jūsų sveikatą. Kaip jaučiatės?

    – Nėra ko čia slėpti. Aš turiu bėdų dėl inkstų – yra vėžio požymių. Bet esu be galo gerų gydytojų rankose. Santariškių ligoninės medikai deda visas pastangas. Jau baigiu visą chemoterapijos ciklą. Pirmomis vasario dienomis bus tikrinama, ar pavyko pasiekti norimų rezultatų. Šiaip jaučiuosi gerai, chemoterapiją atlaikiau be rimtų pašalinių pasekmių. Mano dvasinė nuotaika tokia – nepasiduosiu ir laimėsiu.

    Informacija paimta iš www.lrytas.lt

    Visą video medžiagą galite peržiūrėti čia. I dalis, II dalis.