• spalio
  • 23
  • 2013
  • Prezidentas V. Adamkus tikisi sulaukti aukštojo mokslo permainų Lietuvoje

    Vakar, spalio 22 d. kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus dalyvavo Vilniaus universiteto bibliotekoje surengtoje tarptautinėje konferencijoje apie ateities aukštąjį mokslą Lietuvoje. Kviečiame susipažinti su V. Adamkaus pasakyta konferencijos atidarymo kalba ir internetinio naujienų portalo delfi.lt žurnalisto Mariaus Jackevičiaus parengtu pranešimu, su prezidento V. Adamkaus mintimis apie aukštojo mokslo iššūkius.  

    Anot delfi.lt, prezidentas V. Adamkus tikisi sulaukti meto, kada Lietuva pajudės aukštojo mokslo reformos link. Pasak V. Adamkaus, tarpukariu Lietuva padarė milžinišką šuolį į priekį, o dabar tekalbame, kaip patekti tarp 500 geriausių pasaulio universitetų.

    Kadenciją baigusio prezidento manymu, toks forumas pavėluotas, bet be galo reikalingas. „Abi kadencijas sakiau, kad reikalinga Lietuvos aukštojo mokslo reforma. Deja, iki šios dienos ji neįvyko. Manau, problemos diskusijos galbūt šiuos klausimus pajudins“ – su delfi.lt žurnalistu dalinosi mintimis V. Adamkus.

    Prezidentas prisiminė tarpukario Lietuvos aukštojo mokslo pasiekimus. „Aš manau, kad nuo Nepriklausomybės atgavimo iki okupacijos pradžios aukštajame moksle padarėme ne progresą, o milžinišką šuolį į priekį. Taip buvo, nes turėjome viziją. Mes turime pašokti, kad aukštasis mokslas pasiektų europinį lygį. Tarpukariu mes tą padarėme“, – sako V. Adamkus. Lygindamas tarpukario ir šiandieninės Lietuvos pasiekimus, prezidentas pažymėjo, kad per 23 metus padaryta nepakankamai.

    V. Adamkaus teigimu, Lietuva turi be galo talentingą jaunimą, žinių, reformai pribrendusių žmonių. „Mums, manau, pirmiausia trūksta politinės valios ir aiškaus įsipareigojimo, kad tą vykdysime. (…) Aš tikiu, kad dar išgyvensiu iki tos minutės, kada pamatysiu Lietuvą pajudant ta kryptimi“, – sulaukti aukštojo mokslo reformos tikisi V. Adamkus.

    Daugiau informacijos apie įvykusį renginį rasite delfi.lt straipsnyje, kurį parengė žurnalistas Mindaugas Jackevičius.

    Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimo kalba, pasakyta 2013 m. spalio 22 d. Vilniaus universiteto bibliotekoje.

    Parengta pagal delfi.lt ir VšĮ Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus informaciją

    Nuotraukos autorius M. Žiličius.