• spalio
  • 18
  • 2013
  • Prezidentinė biblioteka prisideda prie tarptautiškumo sklaidos

    Visą šią savaitę, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje muziejuje kartu dirbo studentai ir dėstytojai iš Baltarusijos, Lenkijos ir kitų užsienio šalių. Čia vyko dalis trečiojo tarptautinio Baltarusijos tyrėjų kongreso mokslinių konferencijų ir dr. Kazimierz Wóycicki intensyvus paskaitų kursas.

    Spalio 11-13 d. Kaune vykusiame tarptautiniame Baltarusijos tyrėjų kongrese dalyvavo pusketvirto šimto tyrinėtojų iš viso pasaulio, užsiimančių Baltarusijos ir Vidurio Europos tyrimais. Konferencijose susitikę socialinių ir humanitarinių mokslų tyrinėtojai diskutavo apie regiono vystymąsi, Baltarusijos bendradarbiavimo su Europos Sąjunga ir kitomis pasaulio šalimis perspektyvas ir tendencijas. Kongresą organizavo Lietuvos ir Baltarusijos organizacijos, vadovaujamos VDU, Baltarusijos instituto „Politinė sfera“ ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės instituto.

    Po įvykusio kongreso bibliotekoje-muziejuje prasidėjo savaitę trukęs dr. Kazimierz Wóycicki intensyvus paskaitų ciklas „Viešoji diplomatija ir kultūros švelnioji galia“. Dr. K. Wóycicki yra lenkų publicistas, žurnalistas, politologas ir filosofas, Varšuvos universiteto dėstytojas. Paskaitas organizavo VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas ir Lenkijos institutas Vilniuje.

    Paskaitos yra skirtos analizuoti ir aptarti kultūros vaidmeniui ir galiai viešojoje diplomatijoje. Intensyvus kursas skirtas VDU Politikos Mokslų ir Diplomatijos Fakulteto magistrantūros programos “Diplomatija ir tarptautiniai santykiai” studentams. Paskaitose-seminaruose dalyvavo studentai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Pietų Korėjos, Azerbaidžano, Kroatijos, Lenkijos, Švedijos, Italijos, Gruzijos bei Ispanijos.

    Teksto ir nuotraukų autorius Mindaugas Norkevičius